Indkøb af nyproduceret tøj skal være et festmåltid!

Klimakorrekthed behøver ikke være kedeligt. Tværtimod kan det være en hobby. Det har det på en måde været for mig i mange år. Jeg har altid elsket loppemarkeder og siden min nu 15-årige datter var lille, har jeg købt og solgt tøj til hende, mig selv og hendes lillesøster på loppemarkeder og online platforme.

I de første år var det ikke så meget klimaet, der var grunden til at handle brugt men økonomien. Som enlig mor og sygeplejerskestuderende, var der ikke mange penge at købe lækkert børnetøj for. Og jeg ville jo som mange andre, gerne se min pige i Katvig, Småfolk og Angulus der tilbage i 2010erne var nogle af de store danske børnebrands.

Det var jo ikke engang de mest eksklusive mærker jeg drømte om, men de var dyre nok til, at jeg ikke havde råd til at købe fra nyt.

Så jeg købte brugt og solgte videre.

I dag har perspektivet ændret sig. Min hobby er blevet min levevej. Som indehaver af Københavns ældste luksus 2.hand shop sælger jeg hver dag brugt kvalitetstøj og accessories til kvinder og børn.

Samtidig er klimakrisen rykket skræmmende tæt på. Modebranchen er en KÆMPE miljøsynder og der er ufatteligt mange point at hente på klimakontoen, hvis vi begrænser indkøbet af nyproduceret tøj.

Johanne Schimming har grundlagt økofarmen Hegnsholt. Hun opdrætter blandt andet høns og har en stor produktion af økologiske æg. Hun skrev i et blogindlæg, at selv om hun opdrætter høns og kyllinger, så er det at spise en økologisk kylling, stadig et festmåltid og bestemt ikke hverdagskost i hendes familie.

Det slid, den tid og de ressourcer man bruger på at opdrætte en økologisk kylling, retfærdiggør simpelthen ikke, at det er en hverdagsspise.

Jeg tror vi skal til at tænke indkøb af nyproduceret tøj på samme måde. Det er ikke hverdagskost men et festmåltid.

Læg så til, at det også er både billigere og giver en mere varieret og personlig stil.

Jeg mener ikke man skal skamme sig over at købe nyproduceret tøj. Slet ikke. Men jeg synes man skal overveje sine køb nøje.

Køb noget der er langtidsholdbart i gode materialer og brands som du ved kan bruges længe – evt. af andre end dig selv, når du bliver træt af at kigge på det, eller ikke kan passe det.

Vælg også brands som arbejder med bæredygtighed og genbrug i deres produktion.

Eller tøj der er lavet langsomt af små designere, eller genskabt og upcycklet af kreative sjæle.   

I min butik indleverer man brugt tøj og acessories i god stand og god kvalitet som jeg så mod kommission, hjælper med at sælge videre. Det vil sige jeg udvælger og evt. istandsætter de varer jeg får ind. Det er en stor hjælp for dem der gerne vil handle 2.hand, men måske ikke lige har mod på, eller tid til loppemarkeder og onlinesalg.

Jeg ELSKER at se hvordan folk indleverer tøj i min butik som de har knuselsket, men nu er færdige med, og så efterfølgende se en anden kunde blive lykkelig for, at finde lige netop dette stykke tøj til garderoben.

På mine sociale medier viser jeg, hvordan tøjet kan sættes sammen, i håbet om at inspirere til at sammensætte og indkøbe tøj, med en lidt brede pensel end bare ”sæsonens farve og snit”.

Tøj er et af de områder hvor det er relativt nemt (og sjovt) at være klimadygtig. 

KLAEDER 2.hand luxsus ligger i Nordre Frihavnsgade 60 på Østerbro i København. Den blev grundlagt for 20 år siden under navnet ”Greibe&Kumari." Indehaver er i dag Sarah Mauritzen.

Klaeder består både af en voksen- og børneafdeling samt en webshop.

@klaeder_2hand_luxus @klaeder_kids

www.klaeder2hand.dk